Wat zijn de mogelijkheden bij een hypotheek voor ZZP?

hypotheek voor ZZP

hypotheek voor ZZP

Is het mogelijk om als startende ondernemer een hypotheek voor ZZP af te sluiten? Het is lange tijd heel lastig geweest om als beginnende ondernemer een hypotheek af te kunnen sluiten, maar tegenwoordig is het allemaal een stuk makkelijker geworden. Dus ja, ben je minder dan drie jaar aan het ondernemen dan is het bij banken mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Een aantal mogelijkheden in het kort.

hypotheek voor ZZP

Een beginnende hypotheek voor ZZP blijft lastig

Ben je net gestart met je bedrijf dan blijft het nog altijd niet makkelijk om een hypotheek af te sluiten. Het is namelijk zo dat je moet kunnen aantonen dat je bedrijf op het moment en in de toekomst winst en geld oplevert. Dit is natuurlijk bijna onmogelijk als je pas net gestart bent. Je kunt rekening houden met minimaal een jaar gestart dat je bij banken kans krijgt om als ondernemer een hypotheek af te sluiten. Dat is nieuw en in het verleden was het onmogelijk om als jonge ondernemer dan al een hypotheek te kunnen afsluiten.

Hoe zit het met  de hoogte van de hypotheek?

Heb je een mooi huis op het oog dan wil je natuurlijk weten wat je maximaal kunt lenen. Ben je een werknemer dan kun je heel makkelijk een online app of online tool gebruiken om de hoogte van het hypotheekbedrag uit te rekenen. Immers krijg je elke maand een vast bedrag binnen. Het toetsinkomen is voor ondernemers een stuk moeilijker te bepalen. Het inkomen zal zeer waarschijnlijk per maand of per jaar verschillen. Het is daarom aan te raden om naar een hypotheekadviseur te gaan en de mogelijkheden te bespreken. 

Het voorbereiden van de hypotheekaanvraag

Wil je een hypotheek voor ZZP aanvragen dan moet je je goed voorbereiden. Dat komt omdat je de bank moet overtuigen dan je de hypotheek nu, maar ook in de toekomst, kunt blijven betalen. Betrek je boekhouder bij de aanvraag en zorg dat je alle documenten en administratie op orde hebt. Daarnaast kan je boekhouder of accountant je helpen bij het opstellen van een prognose. Met zo’n prognose krijg je inzicht wat er in de toekomst precies aan geld kan binnenkomen.

Een voordeel is een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten

Bij een hypotheekaanvraag helpt het als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Werknemers in loondienst zijn automatisch verzekerd door de werknemersverzekeringen. Als werknemers in loondienst arbeidsongeschikt of ziek worden dan kunnen zij een uitkering krijgen. Ben je een ZZP’er dan moet je jezelf verzekeren tegen dit soort risico’s. Word je langdurig ziek dan valt het inkomen weg en kun je je hypotheeklasten niet meer betalen.

Tip: Hypotheek voor ondernemers nodig? Ga naar Finaforte.nl!