Dit moet je allemaal weten over de autoverzekering

autoverzekering

autoverzekering

De autoverzekering is een verzekering welke het mogelijk maakt om je voertuig op gepaste wijze te verzekeren tegen mogelijke schadegevallen. Het kan hierbij gaan om schade die is aangebracht door jouzelf, maar ook door iemand anders. Bij het afsluiten van een dergelijke verzekering is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten bestaan. We maken daarbij een onderscheid tussen de WA-verzekering en de uitgebreide verzekeringen zoals de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat de verschillen zijn tussen deze verzekeringen? Kies er dan vooral voor om verder te blijven lezen. 

autoverzekering

Af te sluiten op drie verschillende manieren

De autoverzekering kan in verschillende vormen worden afgesloten. Welk type verzekering voor jouw auto en vooral ook voor jouw situatie het meest interessant zal zijn is in de praktijk altijd afhankelijk van de situatie in kwestie. In ieder geval zijn er op de markt drie verschillende soorten verzekeringen af te sluiten voor jouw auto. We bespreken deze drie opties hieronder nauwkeurig. 

1.) De WA-verzekering voor voertuigen

De eerste autoverzekering waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest beperkte verzekering voor een auto simpelweg omdat ze alleen maar een dekking voorziet voor schade aan derden. Wanneer jij de persoon bent die schade heeft veroorzaakt aan derden en er daarbij kon worden aangetoond dat jij degene bent die in fout was heeft dat als gevolg dat jij de financiële schade dient te betalen. Als je een WA-verzekering hebt komt de verzekeraar daar uiteraard in tussen. Is er niet aangetoond dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor de schade? In dat geval zal er uiteraard discussie ontstaan tussen de verzekeraars van beide partijen. Daar hoef jij je als verzekeringnemer in principe niet echt zorgen om te maken. 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering 

De WA-verzekering is een ontzettend populaire autoverzekering, vooral omdat ze zich kenmerkt door een lekker laag prijskaartje. Ongeacht het budget waarover je beschikt, in de praktijk heb je per definitie altijd de mogelijkheid om ervoor te kiezen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Ontstaat er op een zeker ogenblik echter schade aan jouw eigen voertuig welke niet verwijtbaar is aan derden? Dan betekent dat helaas wel dat jij daarvoor moet opdraaien. Wil je liever in een dergelijke situatie toch kunnen rekenen op de tussenkomst van een verzekeraar? Dan is het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering uiteraard een behoorlijk stuk interessant. Veel schade wordt dan alsnog gedekt door de verzekeraar. Dit met uitzondering van zelf veroorzaakte schade. 

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

Je kan er in de praktijk eveneens voor kiezen om een complete autoverzekering af te sluiten waarbij er dus ook een dekking wordt voorzien voor schade die je zelf hebt aangebracht zonder dat je daar uiteraard de bedoeling toe had. Een dergelijke verzekering noemen we de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allriskverzekering. Bij een dergelijke verzekering is het zo dat de verzekeraar zo goed als alle schade op zich neemt. Dit ongeacht de situatie. Uiteraard spreekt het voor zich dat er wel nog steeds rekening moet worden houden met een bepaald eigen risico. 

Dit type van autoverzekering afsluiten is interessant omdat in situaties waarin blijkt dat de andere verzekeringen onvoldoende dekking zouden verlenen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een zeer dure auto die is aangekocht. Ook mensen die heel wat kilometers op jaarbasis afleggen maken doorgaans de keuze om een dergelijk type verzekering voor hun auto af te sluiten. Let ook op, ondanks het feit dat de WA-verzekering de enige verzekering is waarvoor een wettelijke verplichting geldt is het wel zo dat in bepaalde andere gevallen ook de WA+ volledige cascoverzekering is verplicht. Dit dan niet vanuit de overheid, maar wel vanuit bijvoorbeeld de kredietverstrekker. Wees hier in de praktijk dus altijd zeker aandachtig voor. 

De kosten van de autoverzekering druk je met deze tips 

Heb je besloten welke autoverzekering je gaat afsluiten? In dat geval spreekt het voor zich dat je graag zal willen proberen om de premie daarvoor zo laag mogelijk te houden. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje moeilijk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn, integendeel. De kosten van de autoverzekering kunnen gedrukt worden door rekening te houden met een aantal verschillende tips. Het gaat hierbij dan concreet om degene die je hieronder aantreft.

1.) Vergelijk altijd de autoverzekeringen op de markt

Het eerste wat je altijd moet doen is de verschillende autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden met elkaar vergelijken. Dat doe je omwille van niet één, maar wel omwille van meerdere redenen. Concreet gaat het hierbij dan om de volgende:

  1. Je krijgt een goed beeld van de diverse autoverzekeringen die er bestaan;
  2. Het wordt meteen duidelijk welke verzekeraar de laagste premie hanteert;

Autoverzekeringen zijn, mede omwille van het verplichte karakter van de WA-verzekering, zowat de meest concurrentiële verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Wordt er een vergelijking uitgevoerd? Dan zal je tot de conclusie komen dat die vergelijking kan zorgen voor een meer dan significante besparing op de verzekering die je voor jouw auto gaat afsluiten. 

Alpina Financieel Zeker | Onbezorgd wonen, ondernemen én leven

2.) Het eigen risico is belangrijker dan je denkt 

Voor zowat elke verzekering die op de markt is terug te vinden geldt dat ze verzekeraar bij een schadegeval niet zomaar het volledige bedrag zal uitbetalen, integendeel. Er is dan ook een zogenaamd eigen risico van toepassing dat door jou als verzekeringnemer moet worden gedragen. Dat is natuurlijk vervelend, maar het is helaas niet anders. Wat veel mensen niet weten is dat een dergelijke eigen risico bij bijvoorbeeld de autoverzekering ook enigszins in je voordeel kan werken. 

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat je door het bereidwillig te verhogen van je eigen risico kan zorgen voor een lagere verzekeringspremie. Dat is ontzettend belangrijk, want het merendeel van de chauffeurs worden niet of nauwelijks geconfronteerd met schadegevallen. Door het eigen risico te verhogen kan je dus op de lange(re) termijn zomaar financieel voordeel behalen.