Waarom de bootverzekering populair is en blijft 

bootverzekering

bootverzekering

Wanneer je een auto hebt aangekocht en je deze in het Nederlandse verkeer wenst te brengen moet je er rekening mee houden dat deze verplicht moet worden verzekerd. Een dergelijke verplichting bestaat in Nederland op moment van schrijven (nog) niet voor de bootverzekering. Dit gezegd hebbende betekent dit helemaal niet dat het niet aangeraden kan zijn om ze alsnog af te sluiten. De bootverzekering is namelijk ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting wel degelijk ontzettend belangrijk om een aantal belangrijke grote risico’s mee in te kunnen dekken. Ben jij benieuwd om meer over deze verzekering te weten te komen? Dan dien je vooral verder te lezen.

bootverzekering

Is een bootverzekering bij wet verplicht?

Voor een aantal verzekeringen geldt dat je er als Nederlander rekening mee dient te houden dat deze wettelijk verplicht zijn. Dat geldt onder meer voor de zorgverzekering, maar ook voor de zogenaamde WA-verzekering voor voertuigen die op onze Nederlandse wegen gaan rijden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen die eigenaar worden van een boot zich de vraag stellen of ook zij ervoor moeten kiezen om een verplichte bootverzekering af te sluiten. Dat is op moment van schrijven hier in Nederland niet het geval. Dat er hier bij ons geen sprake is van een dergelijke verplichting betekent evenwel niet dat dit in andere landen in Europa niet anders kan zijn. 

Voor heel wat mensen die eigenaar worden van een boot geldt dat ze hier niet alleen maar mee willen varen hier in Nederland. Wanneer je van plan bent om ook in het buitenland te gaan varen met je boot dien je er rekening mee te houden dat je in die landen mogelijks wel degelijk verplicht over een bootverzekering dient te beschikken. Dit geldt voor heel wat populaire vakantielanden. Denk hierbij zeker niet alleen maar aan Italië en Kroatië, maar ook aan bijvoorbeeld Griekenland. Controleer dus altijd of er in het land waarin je gaat varen niet wel degelijk een verzekeringsplicht geldt. Is dat het geval? Dan moet je, je hier uiteraard zeker mee in regel stellen. 

Waar rekening mee houden bij een bootverzekering afsluiten?

Ben jij wel degelijk van plan om een bootverzekering af te sluiten? In dat geval spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden. Dat is eigenlijk best wel wat. In eerste instantie dien je bijvoorbeeld de verschillende soorten bootverzekeringen even tegenover elkaar af te wegen. Dat maakt meteen het verschil duidelijk tussen bijvoorbeeld de WA-verzekering en de meer uitgebreide bootverzekeringen. Dat is echter niet alles. Daarnaast doe je er ook goed aan om rekening te houden met de specifieke kenmerken van jouw boot zoals:

  • Het vermogen waar je boot over beschikt;
  • De prijs die jouw boot heeft; 

Eveneens een niet onbelangrijke factor waar je aandachtig voor moet zijn heeft betrekking tot het gewenste vaargebied dat moet worden gedekt. Ben je van plan om ook buiten Nederland te gaan varen? Dan spreekt het voor zich dat dit zal vertalen in een groter vereist vaargebied. Ben je echter uitsluitend van plan om te gaan varen in Nederland zelf? Dan kan je genoegen nemen met een beperkt vaargebied. Hoe groter het vaargebied, des te duurder jouw bootverzekering in de praktijk zal uitvallen. Hier dient dus uiteraard zeker de nodige aandacht aan te worden besteed.